Kiełki słonecznika nasiona Plantico 40 g to niezwykle wartościowe źródło składników odżywczych dla organizmu. Dostarczają fosforu, wapnia, magnezu, potasu, miedzi, cynku oraz niezbędnego do procesu krwiotwórczego żelaza. Wzbogacone są także w rzadko spotykaną w roślinach witaminę D oraz duże ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Regularne spożywanie kiełków korzystnie wpływa na przemianę materii oraz zapewnia organizmowi wsparcie w wielu aspektach zdrowotnych. Kiełki słonecznika są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także stanowią doskonały dodatek do sałatek, zup oraz kanapek, dzięki czemu można wzbogacić smak i wartość odżywczą posiłków. Świeże kiełki słonecznika to skarbnica witamin i składników mineralnych. W ich pędach koncentrują się witaminy A, B1, B6, C, E, H oraz składniki mineralne i mikroelementy. Są także źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz błonnika.
Regularne spożywanie kiełków słonecznika ma wszechstronny i pozytywny wpływ na organizm. Pomagają one obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek, korzystnie oddziałują na pracę serca, nerwów, skóry, krwi i mózgu. Dodatkowo, chronią przed wieloma chorobami, mają działanie odmładzające oraz mogą wspomóc proces redukcji nadmiaru kilogramów. To naturalne bogactwo wartości odżywczych, które może być świetnym uzupełnieniem zdrowej i zrównoważonej diety.
Jak wyhodować kiełki domowym sposobem?
- Dokłądnie wypłucz nasiona na sitku.
- Zalej przepłukane nasiona na kilka godzin wodą.
- Następnie zlej wodę i przepłucz nasiona pod bieżącą wodą.
- Umieść nasiona w płaskim naczyniu wypełnionym mokrą bibuła lub ligniną.
- Przykryj naczynie, aby ograniczyć do minimum parowanie wody.
- Tak przygotowane nasiona odstaw w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.
- Zraszaj w miarę potrzeby.
- Po około 4-5 dniach kiełki powinny być gotowe do spożycia.